Hopp til hovedinnhold

Barne­ekteskap

10 ressurser

Med flyktningkrisen i Syria og Irak har antallet barneekteskap i Norge økt dramatisk de siste årene. Mange land herjet av krig og voldelige konflikter har tradisjon for at jenter gifter seg unge, men når familier drives på flukt øker risikoen for at jenter giftes bort i svært ung alder både før og under flukten. I denne ressursen finner du rapporter, artikler og filmer som handler om ulike aspekter om barneekteskap i krig, konflikt og fattigdom.

Nettside

Fakta om Barneekteskap

Beskrivelse: Barneekteskap under flukt skjer ofte gjennom religiøse inngåtte ekteskap som ikke har sivilrettslig gyldighet i Norge.

Film

Sonita. Brides for Sale

Beskrivelse: Å vokse opp i Afghanistan var for rapperen og aktivisten Sonita Alizadeh ensbetydende med tidlig ekteskap. Hennes familie bestemte å gifte henne bort da hun var 10 år, men planen falt gjennom da familien måtte flykte fra Taliban til Iran.

Nettside

Barnebruder i Libanon

Beskrivelse: I Libanon er 41% av Syriske flyktningjenter giftet bort før de er 18 år. I samme land jobber organisasjonen “Girls not Brides”

PDF

Child marriage in humanitarian settings

Beskrivelse: Ni av ti land med den høyeste andelen barneekteskap i verden er i kategorien sårbare eller ekstremt sårbare land. Samtidig står syv av de tyve landene med den høyeste andelen midt i de største humanitære krisene i verden. I denne artikkelen

Nettside

Flight from Syria: The Story of one child bride

Beskrivelse: En flukt er farefull og består av kontinuerlige forhandlinger. Seksuell og kjønnsbasert vold herunder barneekteskap er ikke uvanlig. Av 5 millioner syriske kvinner på flukt er rundt 500 000 gravide kvinner og tenåringsjenter. I artikkelen

Film

A Warrior’s Cry Against Child Marriage

Beskrivelse: Malawiske Memory Bandas liv tok en annen retning enn livet til hennes søster. Da søsteren hennes kom i puberteten ble hun sendt til en tradisjonell initieringsleir hvor jenter lærer hvordan man seksuell tilfredsstiller menn.