Traumeforståelse
Mennesker flykter fra krig, klimakatastrofer, fattigdom og vold. Alle disse tingene innebærer for den enkelte skremmende, ofte livstruende opplevelser. De fleste mennesker som flukter har opplevd minst en livstruende situasjon eller har vært vitne til at en nær person har vært i livsfare eller tapt livet. Disse opplevelsene etterlater spor. Mennesker som har opplevd slikt kan føle seg anspent, redde eller numne, de kan ha tilbakevendende minner, tanker eller drømmer om det som har skjedd. De kan også ha stort behov for å unngå å bli minnet på det som var før. Dette behovet kan føre til sterk tilbaketrekning. For mange kan plagene gå over etter en stund. Noen sliter med dem i lang tid. Dette kalles for traumelidelser. Traumelidelser affiserer ikke bare sinnet, men har også mange kroppslige uttrykk i form av smerter eller somatiske sykdommer. Traumatiserte kan slite med å stå i relasjoner til andre, selv med sine nærmeste. Å forstå noe om traumefølger er viktig for hjelpere som jobber med flyktninger, både for å forstå bedre hvordan de kan hjelpe, men også for å være oppmerksom på at det å hjelpe mennesker som har opplevd slike belastninger kan kreve noe ekstra fra hjelperen.
Film
Aamir og toleransevinduet
Beskrivelse «Aamir og Toleransevinduet» er beregnet for deg som arbeider med asylsøkere og flyktninger. Det vise
«Aamir og Toleransevinduet» er beregnet for deg som arbeider med asylsøkere og flyktninger. Det viser hvordan plager som følge av krig og flukt kan komme til uttrykk og hva man kan gjøre for å avhjelpe dette. Undervisningsfilmene illustrerer hvordan du kan hjelpe de som sliter til å forstå sine egne plager bedre og hvordan du kan bidra til stabilisering. Filmene er tekstet på norsk, engelsk og arabisk. Det er tre filmer:
1. I den første filmen forteller Aamir om hvordan de posttraumatiske symptomer har blitt verre etter at han flyttet fra bofellesskapet for enslige mindreårige til egen leilighet. Han strever med å håndtere hverdagen og jobben.
2. I den andre filmen har Aamir søkt hjelp. Han og hjelperen snakker om «Toleransevindu-modellen» som utgangspunkt for å forstå hva som skjer med ham i situasjoner der han blir stressa og får problemer med å håndtere følelsene sine.
3. I den tredje filmen fortsetter Aamir og hjelperen å snakke om toleransevinduet. De fokuserer på hvordan han kan utvide toleransevinduet sitt, hvordan han kan roe seg ned når han blir overaktivert og «vekke seg opp» når han blir underaktivert.
Film
Kompetanseutviklingsprogrammet Traumebevisst omsorg
Beskrivelse Hanne Visdal-Johnsen er fagleder ved EMbo Stavanger og jobber med enslige mindreårige flyktninger. E
Hanne Visdal-Johnsen er fagleder ved EMbo Stavanger og jobber med enslige mindreårige flyktninger. EMbo har over tid hatt et tett samarbeid med RVTS Vest, med støtte fra RVTS Sør. I denne filmen forteller hun om sine erfaringer fra samarbeidet og spesielt kompetanseutviklingsprogrammet «Traumebevisst omsorg».
PDF
Temaside om traumeforståelse
Beskrivelse RVTS Sør har laget en omfattende nettside om traumeforståelse. Her ligger en rekke forklarende filme
RVTS Sør har laget en omfattende nettside om traumeforståelse. Her ligger en rekke forklarende filmer og tekster som belyser traumer på ulike måter. Svært mye av stoffet kan brukes av hjelpere til intern fagutvikling, i forbindelse med samarbeid mellom instanser, til opplæring av pårørende, eller som en del av direkte oppfølging eller behandling av de utsatte.
Film
Trauma and the Nervous System: A Polyvagal Perspective
Beskrivelse Filmen “Trauma and the Nervous System: A Polyvagal Perspective” gir en grunnleggende oversikt over h
Filmen “Trauma and the Nervous System: A Polyvagal Perspective” gir en grunnleggende oversikt over hvordan traumer og kronisk stress påvirker vårt nervesystem, og vår helse og velvære. Den viser også hva som kan hjelpe oss ut av fareorientering og inn i trygghetsfungering. Innholdet baserer seg på Stephen Porges sin Polyvagal-teori.
Nettside
Traumebehandling.no
Beskrivelse RVTS Øst har laget en side om traumebehandling for voksne. Her kan du som er en som skal hjelpe flyk
RVTS Øst har laget en side om traumebehandling for voksne. Her kan du som er en som skal hjelpe flyktninger med traumeskader lese mer om traumeforståelse og traumebehandling.
Siden inneholder korte infotekster, lenker til fordypning og filmer.
PDF
Traumebevisst ordliste
Beskrivelse RVTS sør har laget en “Traumebevisst ordliste”. Ordlisten inneholder noen av de mest brukte begrepen
RVTS sør har laget en “Traumebevisst ordliste”. Ordlisten inneholder noen av de mest brukte begrepene innen traumefeltet og gir en forklaring på dem. Du kan også laste ned en pdf av ordlisten.
Film
Traumefeltets mest hendige modell
Beskrivelse Det kan være vanskelig å forklare hva som skjer i hjernen ved frykt og traumereaksjoner. I denne fi
Det kan være vanskelig å forklare hva som skjer i hjernen ved frykt og traumereaksjoner. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest dette på en enkel måte med hånden som modell. Gjennom forklaringen blir det også tydelig hva som er formålet med regulering. Filmen bygger på Daniel Siegels “håndmodell”.
Film
Traumefeltets nyttigste modell
Beskrivelse Traumereaksjoner innebærer ofte at man blir over- eller underaktivert. Metaforen toleransevinduet fo
Traumereaksjoner innebærer ofte at man blir over- eller underaktivert. Metaforen toleransevinduet forklarer dette, og tar utgangspunkt i det spennet av aktivering som er optimalt for et individ – ikke for høyt og ikke for lavt. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest metaforen på en enkel måte
Film
Traumefeltets viktigste teori
Beskrivelse Vagusnerven er en av de viktigste forbindelseslinjene mellom hjernen og kroppen. I denne filmen fork
Vagusnerven er en av de viktigste forbindelseslinjene mellom hjernen og kroppen. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest på en enkel måte vagusnervens betydning ved frykt og forsvarsresponser. Forklaringen tar utgangspunkt i den Polyvagale teorien til Stephen Porges.
Film
Traumefeltets viktigste «terapi» – reguleringsstøtte
Beskrivelse Vi mennesker speiler gjerne andres følelser, og gjensidig påvirkning av hverandres følelser kalles o
Vi mennesker speiler gjerne andres følelser, og gjensidig påvirkning av hverandres følelser kalles ofte samregulering. Alle følelser er imidlertid ikke like enkle å håndtere, og personer med traumer kan ha behov for hjelp med å regulere kropp og følelser. Her forklarer psykiater Anne Kristine Bergem og psykologspesialist Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest teorien bak reguleringsstøtte.
Film
Traumers påvirkning på barns hjerneutvikling
Beskrivelse Med utgangspunkt i et kart som metafor og en rekke eksempler forklarer Mogens Albæk fra RVTS Sør hvo
Med utgangspunkt i et kart som metafor og en rekke eksempler forklarer Mogens Albæk fra RVTS Sør hvordan traumer kan påvirke barns hjerneutvikling. Filmen beskriver også viktigheten av trygghet og reguleringsstøtte, og de ulike utviklingsområdene som kan påvirkes ved traumer.
Film
Uprooted
Beskrivelse Flyktninger som kommer til Norge, er ofte preget av sterke minner fra krig og forfølgelse. De har be
Flyktninger som kommer til Norge, er ofte preget av sterke minner fra krig og forfølgelse. De har behov for å bli tatt imot med hjelp, støtte og vennlighet. Dette er godt illustrert i filmen «Uprooted», produsert av UNHCR. Film er med ukrainske flyktninger, men den er laget til støtte for alle flyktninger.