Traumeforståelse
Nyere hjerneforskning og klinisk forskning har vist at posttraumatiske reaksjoner er et resultat av endringer i hjernens måte å organisere og å regulere prosesser. Hjernen er i alarmberedskap. Strukturer i mellomhjernen tar over styringa, og dette påvirker både opplevelse og atferd. Vi tar også inn andres opplevelser i vår egen kroppsopplevelse, på grunnlag av speilnevroner i hjernen. Forskning viser også at traumer er en viktigere årsak til psykiske og somatiske lidelser enn tidligere antatt. Traumeforståelse handler om å se hva som ligger bak atferden og å ha en traumebevisst tilnærming.
Film
Trauma and the Nervous System: A Polyvagal Perspective
Beskrivelse Filmen “Trauma and the Nervous System: A Polyvagal Perspective” gir en grunnleggende oversikt over h
Filmen “Trauma and the Nervous System: A Polyvagal Perspective” gir en grunnleggende oversikt over hvordan traumer og kronisk stress påvirker vårt nervesystem, og vår helse og velvære. Den viser også hva som kan hjelpe oss ut av fareorientering og inn i trygghetsfungering. Innholdet baserer seg på Stephen Porges sin Polyvagal-teori.
Film
Traumefeltets viktigste teori
Beskrivelse Vagusnerven er en av de viktigste forbindelseslinjene mellom hjernen og kroppen. I denne filmen fork
Vagusnerven er en av de viktigste forbindelseslinjene mellom hjernen og kroppen. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest på en enkel måte vagusnervens betydning ved frykt og forsvarsresponser. Forklaringen tar utgangspunkt i den Polyvagale teorien til Stephen Porges.
Film
Traumefeltets mest hendige modell
Beskrivelse Det kan være vanskelig å forklare hva som skjer i hjernen ved frykt og traumereaksjoner. I denne fi
Det kan være vanskelig å forklare hva som skjer i hjernen ved frykt og traumereaksjoner. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest dette på en enkel måte med hånden som modell. Gjennom forklaringen blir det også tydelig hva som er formålet med regulering. Filmen bygger på Daniel Siegels “håndmodell”.
Film
Traumefeltets nyttigste modell
Beskrivelse Traumereaksjoner innebærer ofte at man blir over- eller underaktivert. Metaforen toleransevinduet fo
Traumereaksjoner innebærer ofte at man blir over- eller underaktivert. Metaforen toleransevinduet forklarer dette, og tar utgangspunkt i det spennet av aktivering som er optimalt for et individ – ikke for høyt og ikke for lavt. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest metaforen på en enkel måte
Film
Traumefeltets viktigste «terapi» – reguleringsstøtte
Beskrivelse Vi mennesker speiler gjerne andres følelser, og gjensidig påvirkning av hverandres følelser kalles o
Vi mennesker speiler gjerne andres følelser, og gjensidig påvirkning av hverandres følelser kalles ofte samregulering. Alle følelser er imidlertid ikke like enkle å håndtere, og personer med traumer kan ha behov for hjelp med å regulere kropp og følelser. Her forklarer psykiater Anne Kristine Bergem og psykologspesialist Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest teorien bak reguleringsstøtte.
Film
Aamir og toleransevinduet
Beskrivelse E-læringsprogrammet «Aamir og Toleransevinduet» er beregnet for deg som arbeider med asylsøkere og f
E-læringsprogrammet «Aamir og Toleransevinduet» er beregnet for deg som arbeider med asylsøkere og flyktninger. Det viser hvordan plager som følge av krig og flukt kan komme til uttrykk og hva man kan gjøre for å avhjelpe dette. Undervisningsfilmer illustrerer hvordan du kan hjelpe de som sliter til å forstå sine egne plager bedre og hvordan du kan bidra til stabilisering. Hver film brukes som utgangspunkt for reflekterende spørsmål. I tillegg gis det utfyllende kunnskapsstoff til mange av elementene i filmene. Filmene er tekstet på norsk, engelsk og arabisk.
Alle hjelpere kan arbeide med stabilisering og dette programmet gir en innføring i temaet. Programmet er utviklet av RVTS Øst og tar ca. 60 minutter å gjennomføre. For å få best læringsutbytte anbefaler vi at du leser introduksjonsteksten før du starter opp.
Film
Kompetanseutviklingsprogrammet Traumebevisst omsorg
Beskrivelse Hanne Visdal-Johnsen er fagleder ved EMbo Stavanger og jobber med enslige mindreårige flyktninger. E
Hanne Visdal-Johnsen er fagleder ved EMbo Stavanger og jobber med enslige mindreårige flyktninger. EMbo har over tid hatt et tett samarbeid med RVTS Vest, med støtte fra RVTS Sør. I denne filmen forteller hun om sine erfaringer fra samarbeidet og spesielt kompetanseutviklingsprogrammet «Traumebevisst omsorg».
Film
Forklaring på dissosiasjon
Beskrivelse Med utgangspunkt i metaforene «kapteinen, maskinisten og fyrbøteren» samt kroppens stressystemer, fo
Med utgangspunkt i metaforene «kapteinen, maskinisten og fyrbøteren» samt kroppens stressystemer, forklarer Heine Steinkopf ved RVTS Sør hvordan dissosiasjon oppstår. Forklaringen belyses også ved hjelp av et eksempel på en historie om et barn med dissosiasjon.
Film
Traumers påvirkning på barns hjerneutvikling
Beskrivelse Med utgangspunkt i et kart som metafor og en rekke eksempler forklarer Mogens Albæk fra RVTS Sør hvo
Med utgangspunkt i et kart som metafor og en rekke eksempler forklarer Mogens Albæk fra RVTS Sør hvordan traumer kan påvirke barns hjerneutvikling. Filmen beskriver også viktigheten av trygghet og reguleringsstøtte, og de ulike utviklingsområdene som kan påvirkes ved traumer.
PDF
Traumebevisst ordliste
Beskrivelse RVTS sør har laget en “Traumebevisst ordliste”. Ordlisten inneholder noen av de mest brukte begrepen
RVTS sør har laget en “Traumebevisst ordliste”. Ordlisten inneholder noen av de mest brukte begrepene innen traumefeltet og gir en forklaring på dem. Du kan også laste ned en pdf av ordlisten.
PDF
Temaside om traumeforståelse
Beskrivelse RVTS Sør har laget en omfattende nettside om traumeforståelse. Her ligger en rekke forklarende filme
RVTS Sør har laget en omfattende nettside om traumeforståelse. Her ligger en rekke forklarende filmer og tekster som belyser traumer på ulike måter. Svært mye av stoffet kan brukes av hjelpere til intern fagutvikling, i forbindelse med samarbeid mellom instanser, til opplæring av pårørende, eller som en del av direkte oppfølging eller behandling av de utsatte.