Oppholdsstatus
Her finner du utdypende informasjon om ulike former for oppholdsstatus og om sentrale lover, regler og avtaler på asylfeltet.
Nettside
Beskyttelse etter FN’s flyktningkonvensjon
Beskrivelse I følge FN’s Flyktningkonvensjon defineres en flyktning som en person som har en «velbegrunnet frykt
I følge FN’s Flyktningkonvensjon defineres en flyktning som en person som har en «velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av rase, religion, nasjonalitet, medlemskap i en spesiell sosial gruppe eller på grunn av politisk oppfatning». Denne retten er også nedfelt i Norsk Utlendingslov, LOV-1988-06-64, kap.4, § 28a.
Utlendingsloven: www.lovdata.no. Se også FN`s hovedside på nett om flyktningkonvensjonen.
Nettside
Beskyttelse etter Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK)
Beskrivelse I Norge anerkjennes en utlending også som flyktning dersom personen «står i reell fare for å bli uts
I Norge anerkjennes en utlending også som flyktning dersom personen «står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur, annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet» i henhold til Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen. Denne retten er også nedfelt i Norsk Utlendingslov, LOV-1988-06-64, kap.4, § 28b.
Utlendingsloven: www.lovdata.no. Se også Regjeringens side på nett om Menneskerettighetskonvensjonen.
Nettside
Informasjon om ulike oppholdsstatuser fra UDI
Beskrivelse Utlendingsdirektoratet, UDI, gir informasjon om ulike oppholdsstatuser en kan ha som flytning og asy
Utlendingsdirektoratet, UDI, gir informasjon om ulike oppholdsstatuser en kan ha som flytning og asylsøker. Sentrale oppholdsstatuser er asylsøker, beskyttelse, overføringsflyktning, opphold på humanitært grunnlag, status i henhold til Dublin-avtalen, midligtidig oppholdstillatelse, permanent oppholdstillatelse, statsborgerskap. Definisjoner på disse kan søkes under ”ord og begreper”. Det redegjøres også om ulike oppholdsstatuser under informasjonen til de som skal søke, har søkt, eller har fått svar på sin søknad.
Nettside
Kollektiv beskyttelse
Beskrivelse Norge har en egen hjemmel i utlendingsloven § 34 om kollektiv beskyttelse i en massefluktsituasjon.
Norge har en egen hjemmel i utlendingsloven § 34 om kollektiv beskyttelse i en massefluktsituasjon. Hovedformålet med § 34 Kollektiv beskyttelse i en massefluktsituasjon er å kunne gjøre en gruppevurdering i stedet for en individuell vurdering når det på kort tid vil komme så mange personer at presset på mottaks- og saksbehandlingen vil bli for stort.
Nettside
Kort informasjon om asylfeltet fra NOAS
Beskrivelse Norsk Organisasjon for Asylsøkere, NOAS, forklarer sentrale ord og uttrykk innen asylfeltet på sin h
Norsk Organisasjon for Asylsøkere, NOAS, forklarer sentrale ord og uttrykk innen asylfeltet på sin hjemmeside under ord og uttrykk. Her finner en også informasjon om de mest sentrale oppholdsstatusene: Asylsøker, Asyl/Beskyttelse, Opphold på humanitært grunnla, status i henhold til Dublin-avtalen, Kvoteflyktning/overføringsflyktning, papirløse.
Film
«Oppholdsstatus», film med jurist og advokat Leif Strøm
Beskrivelse Når man skal sette seg inn i asyl- og flyktningfeltet er det vesentlig at man har god forståelse av
Når man skal sette seg inn i asyl- og flyktningfeltet er det vesentlig at man har god forståelse av ulike kjernebegrep, definisjoner, lovverk og øvrige rammevilkår. I denne filmen laget av RVTS Midt gir jurist og advokat Leif Strøm definisjonen av oppholdsstatus, samt ser nærmere på ulike utfordringer knyttet til temaet.
Nettside
Oppholdsstatus
Beskrivelse En asylsøker er en person som har kommet til Norge på egenhånd og søker om beskyttelse. Personen kal
En asylsøker er en person som har kommet til Norge på egenhånd og søker om beskyttelse. Personen kalles asylsøker inntil søknaden er avgjort. Asylsøkere oppholder seg lovlig i Norge mens asylsøknaden behandles. Svært mange asylsøkere får permanent oppholdstillatelse fordi de etter Flyktningkonvensjonen eller Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK) har rett på beskyttelse. Andre kan få opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge.
Nettside
Dublin-avtalen
Beskrivelse Dublin-avtalen er et samarbeid mellom EU-landene, Island, Sveits, Lichtenstein og Norge (Dublin-land
Dublin-avtalen er et samarbeid mellom EU-landene, Island, Sveits, Lichtenstein og Norge (Dublin-land) (www.noas.no). Avtalen klargjør hvilket land som har ansvar for å behandle en søknad om beskyttelse. En asylsøker får behandlet søknaden sin i kun et Dublin-land. Hovedregelen er at søknaden behandles av det første Dublin-landet asylsøkeren kommer til. Hvis en asylsøker søker beskyttelse i et annet Dublin-land, kan hun/han sendes tilbake til det landet som har ansvar for å behandle søknaden. Norge har imidlertid mulighet til å realitetsbehandle en søknad om beskyttelse selv om søkeren først har vært i et annet Dublin-land. Det finnes retningslinjer for når dette skal skje. Utlendingsdirektoratet, UDI, og Norsk Organisasjon for Asylsøkere, NOAS, har informasjon om Dublin-samarbeidet på sine hjemmesider.
Nettside
Rett til vurdering av opphold på humanitært grunnlag etter Utlendingsloven
Beskrivelse Når en utlending får avslag på søknad om beskyttelse skal vedtaksmyndigheten vurdere retten til «Opp
Når en utlending får avslag på søknad om beskyttelse skal vedtaksmyndigheten vurdere retten til «Oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket», etter Norsk utlendingslov kap.5, § 38.
Dette kalles «Opphold på humanitært grunnlag».