Retur
Etter endelig avslag på asylsøknaden, forventes det at man forlater Norge innen utreisefristen. Man kan reise på egen hånd, eller søke frivillig assistert retur med International Organization for Migration (IOM). IOM tilbyr gjennom dette programmet informasjon og rådgivning, hjelp til å skaffe reisedokumenter, organisering av reisen, flybilletter, transittvisum, samt assistanse i transitt og ved ankomst til hjemlandet. I tillegg vil personer som deltar i programmet også få reintegreringsstøtte fra norske myndigheter.
Dersom man ikke forlater Norge innen utreisefristen, risikerer man å uttransporteres av politiet, om nødvendig ved bruk av tvangsmidler (tvungen retur). Man risikerer også fengsling i påvente av uttransportering. Ved tvangsretur blir man utvist fra Norge og andre Schengen-land for en periode på 1-5 år, og man må dekke utgiftene til uttransporteringen selv, eventuelt tilbakebetale i etterkant. Ved manglende tilbakebetaling kan man risikere bortvisning ved senere ankomst til Norge. I ressursene på denne siden finner du mer informasjon om retur.
Nettside
Assistert retur – en kunnskapsstatus (Fafo, 2018)
Beskrivelse Fafo-rapport fra 2018 som går gjennom forskning på assistert retur, som grunnlag for kunnskapsbasert
Fafo-rapport fra 2018 som går gjennom forskning på assistert retur, som grunnlag for kunnskapsbasert returpolitikk og returarbeid.
PDF
Barn og foreldres opplevelse av tvangsretur
Beskrivelse Tvangsretur kan være en svært skremmende opplevelse for barn. NOAS og Redd Barna har laget en rappor
Tvangsretur kan være en svært skremmende opplevelse for barn. NOAS og Redd Barna har laget en rapport om hvordan barn og foreldre har opplevd å bli pågrepet, internert, tvangsreturnert eller løslatt fra Trandum utlendingsinternat. På bakgrunn av dette har de utarbeidet anbefalinger for hvordan prosessen kan gjennomføres på en mer barnesensitiv måte.
I etterkant av rapporten har Familieenheten ved Haraldvangen blitt opprettet (åpnet 30. desember 2017), og Politiets utlendingsenhet har fått tilført barnefaglig kompetanse.
Nettside
Frivillig assistert retur og reintegrering (IOM)
Beskrivelse Programmet for frivillig assistert retur er et returassistanseprogram for asylsøkere og migranter ut
Programmet for frivillig assistert retur er et returassistanseprogram for asylsøkere og migranter uten lovlig opphold i Norge. Målet for programmet er å assistere med en organisert, trygg og verdig retur.
Film
Jeg får hjelp til å reise tilbake til hjemlandet mitt
Beskrivelse Hva skjer når enslige mindreårige asylsøkere har fått avslag på asylsøknaden sin i Norge, og bestemm
Hva skjer når enslige mindreårige asylsøkere har fått avslag på asylsøknaden sin i Norge, og bestemmer seg for å reise tilbake til hjemlandet sitt? I denne filmen forteller Amir hvordan det var for ham i en slik situasjon. Den skal hjelpe enslige mindreårige asylsøkere til å forstå hva som skjer, og situasjonen de står i hvis de velger å returnere frivillig. Filmen er produsert i samarbeid mellom Utlendingsdirektoratet (UDI), Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE).
Nettside
Motivasjon og beslutningsprosess når avviste asylsøkere velger frivillig retur
Beskrivelse Studie fra 2012, av Cecilie Øyen og Synnøve Bendixen (Fafo), som belyser den komplekse beslutningspr
Studie fra 2012, av Cecilie Øyen og Synnøve Bendixen (Fafo), som belyser den komplekse beslutningsprosessen knyttet til det å velge frivillig retur framfor å bli i Norge uten lovlig opphold. Retur av personer med endelig avslag på asylsøknad eller som av andre grunner ikke har lovlig opphold, er et uttalt politisk mål i Norge og mange EU-land. Ordningen med frivillig retur opplevdes som obligatorisk av respondentene, mens den kalles frivillig av myndighetene. Å dra med program for frivillig retur eller å avvente tvangsretur ble sett på som de eneste mulige alternativene til det å leve utenfor samfunnet, og uten formelle rettigheter som irregulær migrant i Norge. «Frivillig retur» ble derfor lite beskrivende for deres opplevelse av situasjonen. For dem som ble intervjuet, handlet beslutningsprosessen om å foreta det valget som var best for dem selv og eventuelt for deres barn.
Nettside
Politiets informasjon om retur
Beskrivelse Informasjon om tvangsretur, bortvisning, Dublin-retur, utvisning, innreiseforbud, assistert retur og
Informasjon om tvangsretur, bortvisning, Dublin-retur, utvisning, innreiseforbud, assistert retur og returavtaler på politiets nettsider.
Nettside
Utlendingsinternat og familieenhet
Beskrivelse Politiets utlendingsenhet (PU) drifter Politiets utlendingsinternat på Trandum og familieenheten på
Politiets utlendingsenhet (PU) drifter Politiets utlendingsinternat på Trandum og familieenheten på Haraldvangen. På politiets nettsider finner du informasjon om hvordan utlendingsinternatet og familieenheten fungerer, og hvordan du kan komme i kontakt med internerte. Det er også lenke til Utlendingsinternatforskriften og årsrapporter fra Tilsynsrådet for utlendingsinternatet.
Nettside
«Why go back?” – Norsk studie om frivillig assistert retur
Beskrivelse Hvem er det som velger å returnere frivillig, eller assistert fra Norge? Hva betyr pengestøtten? Og
Hvem er det som velger å returnere frivillig, eller assistert fra Norge? Hva betyr pengestøtten? Og hva betyr muligheten for å bli returnert med tvang?
I denne studien av Jan-Paul Brekke (Institutt for samfunnsforskning) fra 2015 finnes ingen klar sammenheng mellom økningen i støtte gjennom landprogrammene og assisterte returer til disse landene. I rapporten diskuteres en lang rekke faktorer som kan påvirke returviljen blant asylsøkerne med avslag og andre migranter. Nasjonale forskjeller avdekkes. Et annet sentralt punkt som vies oppmerksomhet er sammenhengen mellom tvangsreturer og (frivillige) assisterte returer.