Retur
Etter endelig avslag på asylsøknaden, forventes det at man forlater Norge innen utreisefristen. Man kan reise på egen hånd, eller søke frivillig assistert retur med International Organization for Migration (IOM). IOM tilbyr gjennom dette programmet informasjon og rådgivning, hjelp til å skaffe reisedokumenter, organisering av reisen, flybilletter, transittvisum, samt assistanse i transitt og ved ankomst til hjemlandet. I tillegg vil personer som deltar i programmet også få reintegreringsstøtte fra norske myndigheter.
Dersom man ikke forlater Norge innen utreisefristen, risikerer man å uttransporteres av politiet, om nødvendig ved bruk av tvangsmidler (tvungen retur). Man risikerer også fengsling i påvente av uttransportering. Ved tvangsretur blir man utvist fra Norge og andre Schengen-land for en periode på 1-5 år, og man må dekke utgiftene til uttransporteringen selv, eventuelt tilbakebetale i etterkant. Ved manglende tilbakebetaling kan man risikere bortvisning ved senere ankomst til Norge. I ressursene på denne siden finner du mer informasjon om retur.
Nettside
Voluntary Assistance Return Program International Organization for Migration (IOM)
Beskrivelse IOM implementerer det frivillige returprogrammet VARP (Voluntary Assistance Return Programme). VARP
IOM implementerer det frivillige returprogrammet VARP (Voluntary Assistance Return Programme). VARP er rettet mot asylsøkere som har asylsøknaden til behandling hos norske myndigheter, for asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden eller for asylsøkere som velger å trekke tilbake asylsøknaden. VARP er også for personer som befinner seg i Norge irregulært og som ikke har gyldig oppholdstillatelse i Norge. Siden 2006 har IOM Norge også gitt reintegreringsassistanse for de som reiser under VARP.
Nettside
Informasjon om avslag på asyl og tvangsretur fra NOAS
Beskrivelse Noas har lagt ut informasjon om normal prosedyre ved avslag og utsendelse i asylsaker. De inkluderer
Noas har lagt ut informasjon om normal prosedyre ved avslag og utsendelse i asylsaker. De inkluderer informasjon om tvangsretur og gir tips om rettigheter og muligheter.
Nettside
Politiets informasjon om tvangsretur
Beskrivelse Personer som ikke har gyldig opphold i Norge kan bli uttransportert av politiet. På sin hjemmeside g
Personer som ikke har gyldig opphold i Norge kan bli uttransportert av politiet. På sin hjemmeside gir politiet gir informasjon om hva som skjer ved tvangsretur av personer som ikke har gyldig opphold i Norge.
PDF
Monitorering av tvangsretur av asylsøkere
Beskrivelse I henhold til EU’s returdirektiv er Norge forpliktet til å ha et effektivt system for kontroll av tv
I henhold til EU’s returdirektiv er Norge forpliktet til å ha et effektivt system for kontroll av tvangsreturer. Formålet er blant annet å begrense maktbruk og tilfredsstille menneskerettslige krav. NOAS har utarbeidet anbefalinger med sikte på at tvangsreturer av asylsøkere kan skje på en verdig og human måte.
PDF
Barn og foreldres opplevelse av tvangsretur
Beskrivelse Tvangsretur kan være en svært skremmende opplevelse for barn. NOAS og Redd Barna har laget en rappor
Tvangsretur kan være en svært skremmende opplevelse for barn. NOAS og Redd Barna har laget en rapport om hvordan barn og foreldre har opplevd å bli pågrepet, internert, tvangsreturnert eller løslatt fra Trandum utlendingsinternat. På bakgrunn av dette har de utarbeidet anbefalinger for hvordan prosessen kan gjennomføres på en mer barnesensitiv måte.
PDF
Voluntary departure and return: between a rock and a hard place.
Beskrivelse I rapporten «Voluntary departure and return: between a rock and a hard place» gir European Council o
I rapporten «Voluntary departure and return: between a rock and a hard place» gir European Council on Refugees and Exile (ECRE) analyser av praksiser i Europa når det gjelder retur av asylsøkere (frivillige og assisterte) samt anbefalinger til EU.