Hopp til hovedinnhold

Beskrivelser fra flukten

20 ressurser

Det er mange faktorer som påvirker hvordan en farlig flukt oppleves for den enkelte, som alder, om man er alene eller har familie, opprinnelsesland, mellomfaseland og hvilke hav man må krysse. Her finner du rapporter, artikler, bøker og filmer som beskriver både den generelle situasjonen, og personlige historier om det å være på flukt.

Film

Bawke - en film om flukt

Beskrivelse: Kortfilmen Bawke beskriver eksistensielle dilemmaer som følge av krig og ønsket om å beskytte sine barn. Filmen er laget av filmskaperen Hisham Zaman.

PDF

Desperate Journeys

Beskrivelse: UNHCR har publisert flere rapporter om hvilke ruter mennesker på flukt følger og hva de kan oppleve under flukten.

PDF

Wherever we go, someone does us harm

Beskrivelse: I rapporten "Wherever we go, someone does us harm" (2022), rapporteres det om vold mot flyktning- og migrant barn som kommer til Europa via Balkan.

Nettside

«I havet er det krokodiller»

Beskrivelse: Boken skildrer den virkelige historien til Enaiatollah Akbadi, en gutt fra Afghanistan, som blir smulget til Pakistan av sin mor. Faren er drept av Taliban, og når de ankommer Pakistan, forlater moren han.

Film

Flukt (2017) – Episode 4

Beskrivelse: Leo følger i fotsporene til en ung mann som flyktet via Middelhavet på vei til Europa, og druknet på veien. Underveis får vi se mange av grunnene til at folk flykter, og alle de farlige situasjonene som oppstår underveis på reisen.

Film

Flukt (2017) – Episode 2

Beskrivelse: Episoden skildrer en dramatisk redningsaksjon i Middelhavet med det norske skipet Siem Pilot. De blir fraktet til Italia, og herfra flykter de som kan, videre innover i Europa.

Film

I Was A Boat Person: Vietnamese Refugees Look Back

Beskrivelse: Bilder av båtflyktninger som nå kommer over Middelhavet til vest Europa vekker sterke minner for vietnamesere som flyktet fra Vietnam for ca. 40 år siden. Her møter du flere «boat people» som nå bor i USA.

Nettside

En helt vanlig syrisk flukt

Beskrivelse: Mohamed og Rasha dro med noen tusen dollar, et barn i magen og en mobiltelefon. Slik dokumenterte de sin egen flukt. Billedserie om et syrisk par fra planlegging av flukt og helt fram til bosetting (Aftenposten 22.09.2015)

PDF

Flyktningregnskapet

Beskrivelse: Mennesker drives på flukt over hele verden. Hvem er de? Hvor mange er de? Hvorfor flykter de? Hvor flykter de fra og til?

Film

En reise for livet

Beskrivelse: For 40 år siden kalte en vietnamesene som flyktet i enkle farkoster fra landet sitt etter slutten av Vietnamkrigen for «båtflyktninger».

Film

Elivas reise - en historie om flukt og tvungen eksil

Beskrivelse: Filmen Elivas reise omhandler tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms under 2. verdenskrig (1944). I filmen vises det til Elivas erfaringer fra tvangsevakueringa. I tillegg trekkes det tematiske paralleller til erfaringer dagens flyktninger har.