Hopp til hovedinnhold

Seksualisert vold under flukt

4 ressurser

Mennesker som flykter fra krig og konflikt er sårbare for å bli utsatt for seksuelle overgrep og seksuell utnyttelse i forbindelse med flukt og i land der de søker beskyttelse. Dette gjelder både kvinner, menn og barn. Flyktninger har økt risiko for å bli utsatt for seksuelle overgrep fordi de er i en sårbar situasjon. I tillegg kan de bli avkrevd seksuelle tjenester som «betaling» for livsnødvendigheter. Menneskesmuglere kan kreve seksuelle ytelser fra flykninger som «betaling» for å frakte dem videre. I eksil kan de bli avkrev seksuelle tjenester for å få tilgang til jobb, bolig og mat. Sikkerhetsforholdene i mange flyktningleirer er dårlige og risikoen for å bli utsatt for seksuelle overgrep er ofte høy. Også i Norge regnes asylsøkere som særlig sårbare for å bli utsatt for seksuell utnyttelse og seksuelle overgrep.

Nettside

10 fakta: Farer for kvinner på flukt

Beskrivelse: Å være på flukt er noe av det verste et menneske kan oppleve. Men det er ekstra hardt og farlig dersom du er kvinne. Flyktninghjelpen presenterer 10 fakta: Farer for kvinner på flukt.

Film

Memories from a refugee camp

Beskrivelse: I filmen “Memories from a refugee camp” (zbc,2021), møter vi en ung jente som har flyktet fra Den Demokratiske Republikk Congo til en flyktningleir i Zimbabwe. Hun ble utsatt for gruppe-voldtekt ifbm konflikten i hjemlandet.