Negativ sosial kontroll og kjønnslemlestelse
Nettside
Rett til å bestemme over eget liv
Beskrivelse Portalen rettentil.no er et oversiktsverktøy for de som møter barn og unge som kan være utsatt for n
Portalen rettentil.no er et oversiktsverktøy for de som møter barn og unge som kan være utsatt for negativ sosial kontroll, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse. Den baserer seg på Regjeringens handlingsplan: “Retten til å bestemme over eget liv. Handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekte- skap og kjønnslemlestelse.” Portalen inneholder definisjoner, fenomenbeskrivelser, artikler, konkrete råd og refleksjonsspørsmål og er utviklet av RVTS Øst.
Nettside
Veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner
Beskrivelse Veileder utarbeidet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) Målet er å
Veileder utarbeidet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)
Målet er å øke kunnskapen og dermed handlingskompetansen og handlingsberedskapen hos ansatte i helse- og omsorgstjenestene.
Temaområdene er:
• Vold og overgrep mot barn
• Personer som utøver vold
• Negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
• Vold og overgrep mot voksne og eldrePDF
Veiviser om kjønnslemlestelse
Beskrivelse Veiviseren om kjønnslemlestelse (KLL) er laget for deg som gjennom ditt arbeid møter jenter eller kv
Veiviseren om kjønnslemlestelse (KLL) er laget for deg som gjennom ditt arbeid møter jenter eller kvinner som er utsatt for eller i risikosonen for kjønnslemlestelse. Her får du oversikt over temaet og kunnskap om hva du kan gjøre for å forebygge kjønnslemlestelse og hvordan du kan bidra til å sikre god omsorg til jenter og kvinner som er kjønnslemlestet. Du finner råd om rutiner, hvordan føre samtaler, regelverk, ulike hjelpemidler og kontaktinstanser for rådgivning.
Nettside
Negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og æresrelatert vold - en veileder til barnevernstjenesten
Beskrivelse Dette er en veileder fra Bufdir til barnevernstjenestene, men den kan med fordel også være kjent for
Dette er en veileder fra Bufdir til barnevernstjenestene, men den kan med fordel også være kjent for fagpersoner som ikke jobber i barnevernet. Veilederen er et digitalt verktøy med ulike samtaleguider, kartleggingsverktøy, maler og caser.
Det er en revidering av tidligere veileder “Tvangsekteskap og æresrelatert vold – en veileder til barnevernstjenestene” fra 2012.Undervisningsmateriell
Jeg vet – voldsforebyggende og livsmestrende opplæring i barnehage og skole
Beskrivelse «Jeg vet» er en digital ressurs for barnehager og skoler. Den har som mål å forebygge vold og seksue
«Jeg vet» er en digital ressurs for barnehager og skoler. Den har som mål å forebygge vold og seksuelle overgrep mot barn. Gjennom bruk av «Jeg vet» sammen med barn, får barna kunnskap om og forståelse for ulike former for vold, mobbing, seksuelle overgrep, hvordan vold og overgrep skader og hvem man kan snakke med. Modulene er alderstilpasset. Barna presenteres for flere former for vold som tvangsekteskap, negativ sosial kontroll, pornografi, samt om vold, overgrep, grooming og mobbing på internett. «Jeg vet» er utviklet av salaby.no for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Foreløpig er bare noen moduler lagt ut. Ressursen er planlagt ferdigstilt høsten 2018.
Film
Banaz A Love Story
Beskrivelse Dette er en prisvinnende dokumentar hvor vi blir kjent med historien til Banaz og får et lite innbli
Dette er en prisvinnende dokumentar hvor vi blir kjent med historien til Banaz og får et lite innblikk i hennes liv og skjebne. En særdeles viktig film som utfordrer oss på mange plan.
Film
MED EGNE ORD - En film om tvangsekteskap
Beskrivelse En film hvor ungdom snakker om sine erfaringer og fagpersoner gir sine vurderinger. Filmen gir økt k
En film hvor ungdom snakker om sine erfaringer og fagpersoner gir sine vurderinger. Filmen gir økt kunnskap om bakgrunner for og konsekvenser av tvangsekteskap.
Finnes også i kortversjon: varighet 10:52
https://www.youtube.com/watch?v=tRQjWE54P7sPDF
Endringsagenter mot kjønnslemlestelse
Beskrivelse I Region Vest tilbyr RVTS Vest kurs i Endringsagenter for forebygging av kjønnslemlestelse. Kurset e
I Region Vest tilbyr RVTS Vest kurs i Endringsagenter for forebygging av kjønnslemlestelse. Kurset er ment for kvinner i miljø hvor omskjæring er en del av praksisen og som i tillegg utmerker seg og har en troverdighet i eget miljø. Samtidig kan helsepersonell som møter problematikken også være med på kursene og fungere som endringsagenter i sitt yrke.
PDF
Med mandat til å hjelpe. Integreringsrådgivere ved norske utenriksstasjoner: Erfaringer og anbefalinger.
Beskrivelse Fafo har evaluert bruken av integreringsrådgivere som del av handlingsplaner mot tvangsekteskap, kjø
Fafo har evaluert bruken av integreringsrådgivere som del av handlingsplaner mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og alvorlige begrensninger av unges frihet. Rapporten gir anbefalinger basert på en rekke intevjuer knyttet til de erfaringene og refleksjonene man har gjort seg.
Undervisningsmateriell
Hvem vil du være? Grensene mellom positiv og negativ sosial kontroll.
Beskrivelse “Hvem vil du være? Grensene mellom positiv og negativ sosial kontroll» er et dialogbasert opplegg be
“Hvem vil du være? Grensene mellom positiv og negativ sosial kontroll» er et dialogbasert opplegg bestående av tre kortfilmer og en veileder. Formålet er å motarbeide negativ sosial kontroll ved å invitere til dialog, skape refleksjon og gi informasjon om rettigheter og muligheter. Det skal trygge deg i hva du kan gjøre dersom du er utsatt, eller møter noen som er utsatt for negativ sosial kontroll. Opplegget er utviklet i samarbeid mellom RVTS Sør, Frihetsteateret og Likestillingssenteret KUN.
Undervisningsmateriell
Kvinnelig omskjæring - Veiledningsprogram
Beskrivelse «Kvinnelig omskjæring - Veiledningsprogram for samtalegrupper med kvinner fra land der kvinnelig oms
«Kvinnelig omskjæring - Veiledningsprogram for samtalegrupper med kvinner fra land der kvinnelig omskjæring praktiseres.» Dette nettbaserte programmet er utviklet av RVTs Sør og finnes på norsk, kurdî, tigrinya, somali, english, amharic og arabic.